Πέμπτη 06.02

Chios: the crossing bridge

Milad Khawam: τρομπέτα, ντουντούκ / G H A Y S: τραγούδι / Ahmad Hani, μπάσο / Salam Al Hassan: κρουστά

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ώρα 21:00

Οι τέσσερεις μουσικοί με ρίζες από τη Συρία και την Αίγυπτο, ο Milad και ο Salam με κλασικές και παραδοσιακές αραβικές μουσικές καταβολές, οG H A Y S, εκπρόσωπος της ποπ μουσικής κουλτούρας και ο Ahmad, ένας βιρτουόζος της τζαζ, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μουσική σύμπραξη.

Η καταγωγή τους, το ότι μένουν πλέον μόνιμα στη Γερμανία και ο μουσικός τους προσανατολισμός δεν είναι τα μόνα κοινά που μοιράζονται. Υπάρχει ακόμα ένας συνδετικός κρίκος που ενώνει δύο από αυτούς, τον Milad και τον G H A Y S με το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, και αυτός είναι το ότι διέσχισαν πριν από μερικά χρόνια τη Μεσόγειο, από την Τουρκία στην Ελλάδα, όταν άφησαν τη χώρα τους για να ακολουθήσουν τα όνειρα τους και μια νέα ζωή γεμάτη μουσική και ειρήνη.

Καταξιωμένοι και έχοντας πλέον αποκτήσει νέες ρίζες, επιστρέφουν στη Χίο, τον τόπο που σηματοδοτεί γι’ αυτούς την είσοδό τους στην Ευρώπη αλλά και σε μια νέα ζωή.

Με αυτή τη συναυλία εγκαινιάζεται η συμμετοχή του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SoundRoutes / «Δημιουργική Ευρώπη» (2014 – 2020) στο πλαίσιο του οποίου προωθείται η κινητικότητα και η συνεργασία ανάμεσα σε μουσικούς που υπήρξαν πρόσφυγες ή μετανάστες. Πρόκειται για την πρώτη από έναν κύκλο δράσεων που θα ολοκληρωθούν το 2021.