Παρασκευή 07.02

Προβολή μουσικών ντοκιμαντέρ

Σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου
Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, ώρα 20:30

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου εγκαινιάζει την επίσημη έναρξη της συνεργασίας του με την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου με δυο μουσικά ντοκιμαντέρ διάρκειας 50’ το καθένα.

Θα προβληθούν οι ταινίες:

 

«El Sistema: Σώζοντας ζωές»
του Γιώργου Αυγερόπουλου

Ένα απόγευμα του 1975 σ’ ένα γκαράζ του Καράκας της Βενεζουέλας, ο 36χρονος τότε καθηγητής μουσικής και οικονομολόγος José Antonio Abreu ξεκίνησε μια σταυροφορία που έμοιαζε απολύτως ουτοπική. Να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια, τους δρόμους και την εγκληματικότητα, μαθαίνοντάς τους δωρεάν, κλασσική μουσική και κάνοντάς τα μέλη μιας κλασσικής συμφωνικής ορχήστρας.

«Τίποτα σαν την πρώτη πρόβα», αναπολεί ο μαέστρος Abreu, 74 ετών σήμερα. «Είναι η στιγμή που θυμάμαι με μεγαλύτερο πάθος. Τα υπόλοιπα ήταν μια μεγάλη καθημερινή συγκίνηση».

Σε εκείνη την πρώτη πρόβα ήρθαν μόλις 11 παιδιά. Όμως ο σπόρος είχε πέσει ήδη στο χώμα, γεννώντας αυτό που θα έμενε παγκοσμίως γνωστό ως EL SISTEMA (Το Σύστημα). Ένα όργανο Παιδείας, αλλά ταυτόχρονα και ένα όπλο κατά της φτώχειας. Ένα εργαλείο κοινωνικής αλλαγής. Μια απόπειρα να αλλάξει ο κόσμος μέσω της μουσικής.

 

«SingingwithAngryBirds»
του Hyewon Jee

Ο Τζάε-Τσανγκ Κιμ είναι τραγουδιστής όπερας από την Κορέα με το παρατσούκλι Angry Bird. Πριν πέντε χρόνια πήρε μια μεγάλη απόφαση και ξεκίνησε μια παιδική χορωδία στις φτωχογειτονιές της Πούνε της Ινδίας.

Αν και δεν γνώριζε πώς θα αντιδράσουν στην προσπάθειά του οι οικογένειες των παιδιών, ήταν σίγουρος για το έργο του. Η έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους των γονέων τον απογοήτευσε, αλλά εκείνος συνέχισε, προσπαθώντας να τους εκπαιδεύσει να τραγουδήσουν για μια συναυλία μαζί με τα παιδιά τους.

Η διαδικασία αυτή βλέπουμε ότι αλλάζει τις ζωές των παιδιών που συμμετέχουν στη χορωδία και ταυτόχρονα τους χαρίζει αυτοπεποίθηση, πειθαρχεία, αλλά και την ευκαιρία να ταξιδέψουν ως την Κορέα. Η δυσπιστία των γονέων και η δυσκολία να αντιληφθούν την αξία της προσπάθειάς τους φέρνει τον Angry Bird μπροστά σε μία δύσκολη πρόκληση. Ένα ταξίδι γεμάτο δάκρυα και γέλια.