MASAA: Όταν η αραβική ποίηση συναντά τη σύγχρονη τζαζ

ΠΑΡ 17 ΦΕΒ, 21:00

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

«Ειδικότερα ένα είναι το κοινό χαρακτηριστικό των μουσικών: η αναζήτηση ενός τέλειου μουσικού συνδυασμού, μιας παράξενης αρμονίας που θα συγκινήσει τους ανθρώπους»
Süddeutsche Zeitung

 

«Masaa» σημαίνει στα αραβικά συζήτηση που γίνεται το βράδυ, όταν πέφτουν οι ρυθμοί, φεύγει η ένταση της ημέρας κι έρχεται η ώρα του αναστοχασμού. Μια αντίστοιχη «συζήτηση» ανάμεσα στην αραβική ποίηση και τη σύγχρονη τζαζ ανοίγει επί σκηνής το σχήμα MASAA, καταγράφοντας μουσικά έναν ιδιαίτερο λυρικό δεσμό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, αποπνέοντας αρμονία και ζεστασιά μαζί. To MASAA προσφέρει μια συναρπαστική και εξαιρετικά ατμοσφαιρική ethno-jazz εμπειρία.

Το σχήμα έχει πραγματοποιήσει περιοδείες ανά τον κόσμο κι έχει ταξιδέψει από την Ανατολική Αφρική ως τον Λίβανο, ενώ οι πέντε δίσκοι που έχει ηχογραφήσει μέχρι στιγμής (Freedom Dance, 2012 | Afkar, 2014 | Outspoken, 2017 | Irade, 2020 | East West Symphony – Hiwar, 2021) αντανακλούν ακριβώς αυτό το πρωτοποριακό project, για το οποίο το MASAA έχει συγκεντρώσει πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Bremer Jazzpreis (2012), το βραβείο κοινού της Creole (2013), το Förder-RUTH του Φεστιβάλ Rudolstadt (2015) και το Γερμανικό Βραβείο Τζαζ (2021) για το καλύτερο φωνητικό άλμπουμ της χρονιάς. Το 2019 αποτελεί χρονιά ορόσημο για το MASAA, καθώς με την ένταξη δύο νέων μουσικών, το σχήμα επαναπροσδιορίζεται κι εμπλουτίζει τον ήχο και το ρεπερτόριό του με επιρροές από την κλασική, ποπ και έθνικ μουσική.

 

Συντελεστές:
Rabih Lahoud, τραγούδι
Marcus Rust, τρομπέτα
Reentko Dirks, κιθάρα με διπλό λαιμό
Demian Kappenstein, ντραμς

 

Rabih Lahoud

Ο γεννημένος στον Λίβανο Rabih Lahoud, σπούδασε κλασικό πιάνο, σύνθεση, κλασικά και τζαζ φωνητικά. Νιώθει σαν στο σπίτι του τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική μουσική παράδοση, χάρη στις αραβικές του ρίζες. Αυτή η αμφισημία προσθέτει στη γοητεία της σύγκλησης των μουσικών στιλ. Εκτός από το MASAA, δημιούργησε το συγκρότημα Eternal Voyage με τον Markus Stockhausen, με τον οποίο κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ το 2009 και έπαιξαν στη Φιλαρμονική της Κολωνίας, καθώς και σε πολλούς άλλους χώρους. Από το 2019 διδάσκει στην Μουσική Ακαδημία «Carl Maria von Weber» στη Δρέσδη και στην Popakademie Βάδης-Βυρτεμβέργης. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Jazz-Institut του Βερολίνου.

 

Marcus Rust

Ανακάλυψε πόσο τον ενδιαφέρουν οι ξένες κουλτούρες σε ένα ταξίδι του στην Ινδία. Από τότε ακολουθεί την πορεία του συνδυασμού παραδοσιακών μουσικών στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών με την τζαζ. Εκτός από το MASAA, ερμηνεύει με το συγκρότημα του Αιθίοπα τραγουδιστή Feven Yoseph, και με το ντουέτο ZIA. Οι μουσικοί του ΖΙΑ επικεντρώνονται στον συνδυασμό τζαζ και παραδοσιακής μουσικής μιας ποικιλίας πολιτισμών, με εκκλησιαστικό όργανο και τρομπέτα.

 

Reentko Dirks

Έχει γράψει και ηχογραφήσει μουσική για καλλιτέχνες του Cirque du Soleil όπως και για τη Semper Opera Dresden και είναι μέλος του European Guitar Quartet. Ο Reentko παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό ως κιθαρίστας μαζί με τον Giora Feidman και έχει δώσει συναυλίες στο Tchaikovsky Hall της Μόσχας και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

 

Demian Kappenstein

Ο Demian Kappenstein, κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ «WEIT», μια σουίτα για κρουστά, electronics και φωτογραφία από ταξίδια στη Μοζαμβίκη, στη Ρουάντα, στην Αιθιοπία, στη Ζιμπάμπουε, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στον Λίβανο και στην Ταϊβάν. Δίπλα σε ένα κανονικό σετ τύμπανα, ο μουσικός εξοπλισμός του αποτελείται από αντικείμενα που βρέθηκαν στα σκουπίδια, καθώς και από επεξεργασμένα παιδικά παιχνίδια και οικιακά αντικείμενα. Εκτός από το MASAA περιοδεύει με το ντουέτο Ätna.