BERLIN PIANO TRIO

ΣΑΒ 18 ΦΕΒ, 21:00

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

«…αντιδρά κανείς σε σκέψεις που δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε νότες.»
Badische Neueste Nachrichten για το Berlin Piano Trio

 

Το Berlin Piano Trio ιδρύθηκε το 2004 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία, διεθνώς, τρίο για πιάνο καθώς με το χαρισματικό του στιλ και τον δυναμισμό του, εντυπωσιάζει εξίσου κοινό και κριτικούς.

Το τρίο, αποτελείται από τον διακεκριμένο Γερμανό πιανίστα και μουσικό δωματίου Nikolaus Resa (Νικολάους Ρέζα), τον Πολωνό βιρτουόζο στο βιολί και εξάρχων της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Krzysztof Polonek (Κρίστοφ Πόλονεκ) και την πολυβραβευμένη Πολωνή τσελίστρια Katarzyna Polonek (Καταζίνα Πόλονεκ), τρεις διεθνώς καταξιωμένοι σολίστ με συχνές εμφανίσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ευρώπης (Φιλαρμονική του Βερολίνου, Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, Κρατική Ορχήστρα της Φρανκφούρτης, κ.α.), διεθνείς βραβεύσεις και ακαδημαϊκή δραστηριότητα. 

Το 2007, το τρίο κέρδισε τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου στην Πολωνία, τον διεθνή διαγωνισμό που δημιούργησε ο διεθνούς φήμης Πολωνός συνθέτης Krzysztof Penderecki (Κρίστοφ Πεντερέτσκι). Ως ιδιαίτερη αναγνώριση, το τρίο έλαβε επίσης το διεπιστημονικό Grand Prix του διαγωνισμού. Την ίδια χρονιά το τρίο κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο και το βραβείο κοινού στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Καρλσρούη. Το 2009 το Berlin Piano Trio απέσπασε το πολυπόθητο «Prix Marguerite Dütschler» στο Γκστάαντ της Ελβετίας. Επιπλέον, ισοβάθμησε στην πρώτη θέση (ex aequo) στον διεθνή διαγωνισμό Joseph-Haydn στη Βιέννη, όπου τιμήθηκε και με το βραβείο κοινού του Ιδρύματος Esterhazy.

 

Nikolaus Resa

Ο Nikolaus Resa είναι Γερμανός σολίστ του πιάνου και μουσικός σε σύνολα μουσικής δωματίου με διεθνή επιτυχία. Σε διάφορες συνεργασίες και ιδιαίτερα ως μέλος του Berlin Piano Trio, εντυπωσιάζει πάντα με τον αυθορμητισμό και τις δυναμικές εκτελέσεις του. Τον καλούν συχνά ως έκτακτο σε διεθνούς φήμης ορχήστρες, όπως η Berliner Philharmoniker ή η Deutsches Sinfonie-Orchester (DSO) του Βερολίνου. Επιπλέον, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και στην Ορχηστρική Ακαδημία της Berliner Philharmoniker.

Γεννημένος το 1980 στο Βερολίνο, ο Nikolaus Resa ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων ετών και λίγο αργότερα άρχισε να παίζει βιολί. Σπούδασε πιάνο με τον Georg Sava στη Μουσική Ακαδημία «Hanns Eisler» του Βερολίνου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ανόβερου με τον Markus Becker.

Ο Nikolaus έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Johannes Brahms στο Πόρτσαχ (Αυστρία), ο Διεθνής Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου Joseph Haydn στη Βιέννη (Αυστρία) και ο Διεθνής Διαγωνισμός Rimsky-Korsakov στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία). Ήταν σολίστ στο soundtrack του Howard Shore για την ταινία «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος» (2011).

 

Krzysztof Polonek

Ο Krzysztof Polonek, γεννημένος στην Κρακοβία, σπούδασε στο Ινστιτούτο Julius-Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου με τον καθηγητή Tomasz Tomaszewski, πριν λάβει το πτυχίο του από το ίδιο πανεπιστήμιο. Έδωσε τις διπλωματικές εξετάσεις του για κονσέρτο (Konzertexamen) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Thomas Brandis στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Λούμπεκ. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους καθηγητές R. Kussmaul, K. Węgrzyn, K. Sassmannshaus, I. Gitlis και Z. Bron.

Ο Krzysztof έχει εμφανιστεί ως σολίστ, μεταξύ άλλων, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λούμπεκ, την Κρατική Ορχήστρα της Φρανκφούρτης (Όντερ), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπάντεν-Μπάντεν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κρακοβίας. Ως μουσικός σε σύνολα μουσικής δωματίου και σολίστ έχει προσκληθεί σε φημισμένα φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ «Music in old Cracow», το Hubermann Violin Festival, το Aspen Music Festival, το Sommets Musicaux de Gstaad και το Max-Reger Tage στο Βάιντεν.

Μέχρι το 2009, δίδασκε στη Μουσική Ακαδημία του Μπρέσλαου όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jarosław Pietrzak. Ο Krzysztof ήταν το πρώτο βιολί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Δρέσδης, της Deutsche Oper Berlin και της Rundfunk Sinfonieorchester του Βερολίνου. Σήμερα είναι το πρώτο βιολί της Berliner Philharmoniker.

 

Katarzyna Polonek

Η Katarzyna Polonek είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές προσωπικότητες της γενιάς της. Έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς βιολοντσέλου στο Λίτσεν, στο Πόρτσαχ, στο Πόζναν και στο Μπρνο, καθώς και σε διαγωνισμούς μουσικής δωματίου, μεταξύ των οποίων: Πρώτο Βραβείο και Grand Prix στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονης Μουσικής Δωματίου στην Κρακοβία, νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου J. Haydn στη Βιέννη.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες και έχει κάνει ηχογραφήσεις για την πολωνική, τη γερμανική, την ελβετική, την αυστριακή και την ιαπωνική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ως μουσικός δωματίου έχει συμμετάσχει σε πολλά φημισμένα μουσικά φεστιβάλ και έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών. Παίζοντας ως προσκεκλημένη στις ορχήστρες Berliner Philharmoniker και Staatskapelle Berlin, συνεργάστηκε με μαέστρους όπως οι Daniel Barenboim, Bernhard Haitink, Pierre Boulez, Michael Sanderling, Ivan Fischer και σερ Simon Rattle.

Η Katarzyna Polonek διδάχθηκε μουσική, μεταξύ άλλων, από τους Mstislav Rostropovich, Natalia Shakovskaya, Angelica May, Markus Nyikos, Wolfgang Aichinger, Wolfgang Boettcher, Zara Nelsova, Miloš Sádlo. Η Katarzyna Polonek είναι συνιδρύτρια του Berlin Piano Trio, το οποίο, μετά από πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, θεωρείται ένα από τα κορυφαία τρίο πιάνου της γενιάς της.

Αφότου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή και την υφηγεσία, η Katarzyna διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια βιολοντσέλου στη Μουσική Ακαδημία του Πόζναν και διευθύνει masterclasses στο International Music Course στο Οπόλε. Οι μαθητές της κερδίζουν τα πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σολιστικής μουσικής και μουσικής δωματίου.