BERLIN PIANO TRIO

ΣΑΒ 18 ΦΕΒ, 21:00

Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου

«…αντιδρά κανείς σε σκέψεις που δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε νότες.»
Badische Neueste Nachrichten για το Berlin Piano Trio

Το Berlin Piano Trio ιδρύθηκε το 2004 και θεωρείται ένα από τα κορυφαία, διεθνώς στο είδος του, καθώς με το χαρισματικό του στιλ και τον δυναμισμό του, εντυπωσιάζει εξίσου κοινό και κριτικούς. Το τρίο, αποτελείται από τον διακεκριμένο Γερμανό πιανίστα Nikolaus Resa (Νικολάους Ρέζα), τον Πολωνό βιρτουόζο στο βιολί και εξάρχοντα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου Krzysztof Polonek (Κρίστοφ Πόλονεκ) και την πολυβραβευμένη Πολωνή τσελίστρια Katarzyna Polonek (Καταζίνα Πόλονεκ), τρεις διεθνώς καταξιωμένους σολίστ με σπουδαίες βραβεύσεις, ακαδημαϊκή δραστηριότητα και συχνές εμφανίσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες της Ευρώπης, όπως μεταξύ άλλων τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Γερμανική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου και την Κρατική Ορχήστρα της Φρανκφούρτης.

Μερικοί σταθμοί στην πορεία του Berlin Piano Trio είναι το βραβείο και διεπιστημονικό Grand Prix στον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου στην Πολωνία, που δημιούργησε ο διεθνούς φήμης Πολωνός συνθέτης Krzysztof Penderecki (2007), το πρώτο βραβείο και το βραβείο κοινού στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου στην Καρλσρούη, το πολυπόθητο «Prix Marguerite Dütschler» στο Γκστάαντ της Ελβετίας (2009), αλλά και το γεγονός πως ισοβάθμησε στην πρώτη θέση (ex aequo) στον διεθνή διαγωνισμό Joseph-Haydn στη Βιέννη, όπου τιμήθηκε και με το βραβείο κοινού του Ιδρύματος Esterhazy.

 

Nikolaus Resa

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1980, ο Nikolaus Resa ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων ετών, ενώ φοίτησε υπό τον Georg Sava στη Μουσική Ακαδημία «Hanns Eisler» του Βερολίνου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Ανόβερου με τον Markus Becker. Σε κάθε του εμφάνιση και ιδιαίτερα ως μέλος του Berlin Piano Trio, εντυπωσιάζει πάντα με τον αυθορμητισμό και τις δυναμικές εκτελέσεις του, γι’ αυτό και τον καλούν συχνά ως έκτακτο σε διεθνούς φήμης ορχήστρες, όπως η Berliner Philharmoniker ή η Deutsches Sinfonie-Orchester (DSO) του Βερολίνου. Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις, ενώ ήταν σολίστ στο soundtrack του Howard Shore για την ταινία «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος» (2011). Επιπλέον, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και στην Ορχηστρική Ακαδημία της Berliner Philharmoniker.

 

Krzysztof Polonek

Ο Krzysztof Polonek, με καταγωγή από την Κρακοβία, σπούδασε στο Ινστιτούτο Julius-Stern του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου με τον καθηγητή Tomasz Tomaszewski, έδωσε τις διπλωματικές εξετάσεις του για κονσέρτο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Thomas Brandis στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Λούμπεκ, ενώ έχει παρακολουθήσει masterclasses με τους καθηγητές R. Kussmaul, K. Węgrzyn, K. Sassmannshaus, I. Gitlis και Z. Bron. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, μεταξύ άλλων, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λούμπεκ, την Κρατική Ορχήστρα της Φρανκφούρτης (Όντερ), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπάντεν-Μπάντεν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κρακοβίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε φημισμένα φεστιβάλ, όπως το φεστιβάλ «Music in old Cracow», το Hubermann Violin Festival, το Aspen Music Festival, το Sommets Musicaux de Gstaad και το Max-Reger Tage στο Βάιντεν. Έχει διατελέσει πρώτο βιολί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Δρέσδης, της Deutsche Oper Berlin και της Rundfunk Sinfonieorchester του Βερολίνου, ενώ σήμερα είναι εξάρχων της Berliner Philharmoniker.

 

Katarzyna Polonek

Η Katarzyna Polonek διδάχθηκε μουσική, μεταξύ άλλων, από τους Mstislav Rostropovich, Natalia Shakovskaya, Angelica May και Markus Nyikos, ενώ έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς βιολοντσέλου στο Λίτσεν, στο Πόρτσαχ, στο Πόζναν και στο Μπρνο, καθώς και σε διαγωνισμούς μουσικής δωματίου, όπως στον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύγχρονης Μουσικής Δωματίου στην Κρακοβία (Πρώτο Βραβείο και Grand Prix) και στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου J. Haydn στη Βιέννη. Είναι συνιδρύτρια του Berlin Piano Trio, έχει εμφανιστεί ως σολίστ με πολλές ορχήστρες και έχει κάνει ηχογραφήσεις για την πολωνική, τη γερμανική, την ελβετική, την αυστριακή και την ιαπωνική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ως μουσικός δωματίου έχει συμμετάσχει σε πολλά φημισμένα μουσικά φεστιβάλ και έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αίθουσες συναυλιών, ενώ παίζοντας ως προσκεκλημένη στις ορχήστρες Berliner Philharmoniker και Staatskapelle Berlin, συνεργάστηκε με μαέστρους όπως οι Daniel Barenboim, Bernhard Haitink, Pierre Boulez, Michael Sanderling, Ivan Fischer και σερ Simon Rattle. Αφότου ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή και την υφηγεσία, διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια βιολοντσέλου στη Μουσική Ακαδημία του Πόζναν και διευθύνει masterclasses στο International Music Course στο Οπόλε.